Adószámmal rendelkező ügyfeleket tudunk kiszolgálni. A minimális rendelés összege nettó 10 000,-Ft!

Személyes vásárláskor KP-ban nem tud fizetni. (részletek itt...)

Kérdése van? Hívjon minket!+36304531920

Nem csak webshop vagyunk!

Üzletünkben személyesen is megnézheti, megvásárolhatja termékeinket!

Feliratkozás hírlevélre!

Blog

Drágább vagy olcsóbb tisztítószert vásároljak létesítmény takarításhoz? Olcsóbb tényleg olcsóbb?

Pintér Zoltán
2023.03.01 11:29
Drágább vagy olcsóbb tisztítószert vásároljak létesítmény takarításhoz? Olcsóbb tényleg olcsóbb?

Mennyi a tisztítószer- és eszközköltsége a takarítás díjából? 

A takarítási szolgáltatás vállalási díjának jelentős része (75-80%) bér-és bérjellegű költség. A fennmaradó 20-25% díjhányad a további költségek és a nyereség fedezete.

A szakma állásfoglalása szerint a tisztító-, és kezelőszerek aránya a vállalási díjhoz általánosságban 4-5%. A takarítóeszközök, gépek ugyanezen aránya 2-3%. Jól látható, hogy a kezelő- és tisztítószerek magasabb arányt képviselnek ezekben a költségekben. Tehát minél olcsóbb tisztítószereket kell beszerezni, hogy ezt a költséget lejjebb szorítsuk? Sokan így gondolják. A tisztítószerek hónapról hónapra elfogynak, úgyis "ellocsolják" a takarítók, így minél olcsóbbat kell venni. De nem így van. Ugyanis a takarítás minősége három fontos tényezőn múlik:  

1 A takarító kompetenciáján és képzésén. Tisztában van vele mi a feladata, mit kell elvégeznie, és mi az elvárt eredmény. 

A takarító eszközökön. Az elvégzendő feladatoknak és helyi adottságoknak megfelelő minőségű és típusú eszközök, gépek megléte. 

Tisztító-és kezelőszereken. Jó minőségű, a felületeknek és elvárt eredménynek, valamint az előírásoknak megfelelő tisztítószerek és kezelő szerek megléte.  

A jó minőségű tisztítószerek drágák. Ez akár igaz is lehetne, ha az olcsó, kevésbé hatékony tisztítószerekkel hasonlítjuk össze. Azonban a koncentrátumok szállítása, raktározása kisebb költség és energia, a felhasználásra kész vagy  kis koncentrációjú szerekkel szemben. Ugyanis pl. nem mindegy, hogy a koncentrátumból 1 db 10 literes kannát kell kiszállítani és raktározni, vagy 5-7 kannát. És ami talán fontosabb, egyáltalán nem hasonlítható össze a hatásfoka a két tisztítószernek. Sokkal tisztább lesz a takarítandó felület, ha az alábbi tippeket betartva költséghatékonyan lehet tartani a tisztítószer fogyást, miközben a minőségről sem kell lemondani.  

Tippek: 

1 Ki kell számolni előzetesen a reális havi szükséges tisztítószer mennyiséget.  

2 A pontos adagoláshoz szükséges eszközöket is biztosítani kell a dolgozóknak. 

3 Oktatni kell a takartítókat a helyes használatra. 

4 A takarítóknak névre szóló tisztítószer fogyás naplót kell vezetni és havi statisztikát készíteni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csak ennek az egy pontnak a bevezetése drasztikus eredményekhez vezet a tisztítószerek költségének kordában tartására.  

Ha fenti 4 pontot alkalmazza, jó minőségű tisztítószerekkel tud takarítani ugyanolyan költségkeretből, mint ha olcsó, kevésbé hatékony tisztítószereket alkalmazna.