Adószámmal rendelkező ügyfeleket tudunk kiszolgálni. A minimális rendelés összege nettó 10 000,-Ft!

Személyes vásárláskor KP-ban nem tud fizetni. (részletek itt...)

Kérdése van? Hívjon minket!+36304531920

Nem csak webshop vagyunk!

Üzletünkben személyesen is megnézheti, megvásárolhatja termékeinket!

Feliratkozás hírlevélre!

Blog

A higiéniai papír története

Csontos Enikő
2024.01.10 10:06
A higiéniai papír története

A higiéniai papír története

A papírzsebkendőt és a wc papírt természetesnek tekintjük, de sokan meglepődhetnek, amikor megtudják, hogy ezek valójában viszonylag új találmányok. Mindazonáltal, míg maga a higiéniai papír kevesebb mint egy évszázadra nyúlik vissza, sokkal régebbi feljegyzések vannak arról, hogy az emberek papírt használtak személyes tisztálkodásra.

Talán nem meglepő, hogy a kínaiak, akik több mint 2000 évvel ezelőtt fejlesztették ki a cellulóz gyártási eljárást, úgy vélik, hogy az elsők, akik papírt alkalmaztak személyes higiéniára. A toalett papír első feljegyzése a 6. századi Kínából származik. A Tang-dinasztia idején, háromszáz évvel később, egy arab utazó feljegyezte a térségben, hogy a kínaiak „nem mosakodnak meg vízzel, ha elvégezték a szükségleteiket; csak papírral törlik magukat.”

Mégis, több évszázadba telt, mire a világ bármit is látott, ami hasonlít a mai wc papírhoz. Sok éven át az emberek más papírhoz fordultak helyette. A nyomtatás térnyerését követően például sokan az újrahasznosított újságokra és könyvekre hagyatkoztak.

A wc papír kereskedelmi termékként való bevezetése csak 1857-ben történt meg. Ebben az évben Joseph Gayetty amerikai feltaláló elkezdte árusítani a lapokból álló papírcsomagokat, amelyeket „Gayetty orvosi papírjaként” forgalmaztak. Ezt követően mások is belefogtak az akkor még barna, durva és vékony papír gyártásba a világ országaiban. Valójában sok olvasónak személyes emléke lehet erről a wc papírról, amely Európa bizonyos részein még az 1970-es években is megtalálható volt.

 

 Papír kreppelés, amely mindent megváltoztatott

Az első papírzsebkendő termékeket, ahogyan ma ismerjük, az amerikai papírgyártó, Kimberly-Clark találta fel és állította elő, aki az I. világháború alatt kifejlesztette a cellulózt a pamut helyettesítésére az egészségügyi termékekben. Legfontosabb újításuk a kreppelési eljárás volt, amelyben a papírt a gyártás során „mikrohajtogatták”. Ez növelte a térfogatot, így puhább és nedvszívóbb volt, mint a Joseph Gayetty által 60 évvel korábban készített papír.

1920-ban a Kimberly-Clark kiadta a világ első kereskedelmi forgalomban kapható higiéniai betétjét, a Kotex egészségügyi betétet. Ez az új kreppelési eljárásnak és a cégnél dolgozó két embernek: Frank Sensenbrennernek és egy fiatal osztrák bevándorlónak, Ernst Mahlernek köszönhetően valósult meg. Több papírzsebkendő rétegezésével egy puha párnát fejlesztettek ki, amely sokkal nagyobb nedvszívó képességgel rendelkezik, mint a hagyományos vatta. Négy évvel később a Kimberly-Clark követte a Kotex sikerét a Kleenex eldobható zsebkendővel, amely ma is a piacvezető arctörlő márka.

 

Az ügyféltapasztalat elősegíti a fejlődést

A kreppelési eljárás megjelenését követő években a higiéniai papírtermékek gyorsan népszerűvé váltak a fogyasztók körében, ami miatt sok gyártó felfigyelt rá. A gyártásuk az Egyesült Államokból a huszadik század első felében kiterjedt Európára, és végül a földkerekség minden más részére is.

A higiéniai papír előállítás ebben az időszakban folyamatosan fejlődött, hogy lépést tudjon tartani a megnövekedett piaci igényekkel, és jobb felhasználói élményt nyújtson. Ahogy ma is, a gyártók azon dolgoztak, hogy megfeleljenek a változó fogyasztói ízlésnek, a papír trendek jöttek és mentek más fogyasztói divatokkal együtt.

Folyamatos fejlődésnek indult azonban az olyan gyártási módszerek keresése, amelyek biztosítják az erős és puha papírt. A toalettpapírok, kéztörlők és papírzsebkendők esetében a megfelelő szakítószilárdság és a nedvességfelszívás elengedhetetlen ahhoz, hogy a papír el tudja látni a feladtatát. Napjainkban a fenntarthatóság jegyében előtérbe kerülnek az újrahasznosított higiéniai papírok és a környezetkímélő gyártási módszerek, melyek rohamos fejlődése új korszakot hoz el a papírgyártásban.